Predstavnica NORBS-a na konferenciji „Do dugačkih pantalona“

Objavljeno pre 1 godina

prati ovo pitanje

Potpredsednica NORBS-a, Iva Omrčen, učestovala je na konferenciji „Do dugačkih pantalona“, koju je povodom obeležavanja svetskog dana podizanja svesti o rastu deteta održalo udruženje „Roditelj“.

Konferencija „Do dugačkih pantalona“ (Izvor: novosti.rs / Foto: Udruženje „Roditelj“)

Gordana Plemić, predsednica udruženja „Roditelj“ upozorila je na konferenciji za novinare da svest o važnosti praćenja rasta deteta nije dovoljno razvijena, pa se veliki broj dece sa ovim poremećajem dijagnostikuje onda kada je prekasno za terapiju.

 Iva Omrčen, pacijentkinja i potpredsednica NORBS, koja je još kao dete primala hormone rasta, rekla je na konferenciji za novinare da u detinjstvu nije imala svest da je bila niža od ostale dece.

 – „Imam Tarnerov sindrom, retki genetski poremećaj koji se javlja samo kod devojčica. Odlazak kod endokrinologa kao i primanje hormona rasta za mene je bio sastavni deo života i nešto što se podrazumevalo. Tek ulaskom u pubertet postala sam svesna da sam niža i počela malo više da se interesujem za svoju dijagnozu. Imala sam tu sreću da svoju dijagnozu i terapiju dobijem na vreme, ali mnoga deca nemaju.“

Konferencija „Do dugačkih pantalona“ (Izvor: novosti.rs / Foto: Udruženje „Roditelj“)

„Zbog toga je jako bitno da roditelji prate kartu rasta i jave se lekaru. Lekari bi trebalo da ako primete odstupanja u visini, decu pošalju endokrinologu gde bi se dalje utvrdilo šta se dešava“ – rekla je Iva.

Vest preuzeta sa sajta novosti.rs. Ceo članak možete pročitati na sledećem linku.