NORBS PROJEKAT „ŽIVOT NIJE DIJAGNOZA“ – SEPTEMBAR: PREDSTAVLJANJE UDRUŽENJA OBOLELIH OD MULTIPLOG MIJELOMA

Objavljeno pre 8 godina

prati ovo pitanje

Mijelom festival zdravlja

 

U okviru NORBS projekta „Život nije dijagnoza“, u septembru će Udruženje obolelih od multiplog mijeloma informisati javnost o svojim aktivnostima i davati informacije o ovoj bolesti 25. i 26.9. na jesenjem Festivalu zdravlja u Domu Omladine u Beogradu.

 

Pored toga, 26.9. u 14h će u Domu Omladine biti organizovana tribina o multiplom mijelomu na kojoj će govoriti:
– Ass dr sci Olivera Markovic, Načelnik hematologije KBC Bezanijska Kosa i Sekretar srpske mijelomske grupe
– predstavnik Udruženja obolelih od multiplog mijeloma
– izvršni direktor NORBS Davor Duboka

 

Pozivamo sve zainteresovane da posete Festival zdravlja i prisustvuju tribini.

 

Takođe, u video spotu u sklopu projekta upoznajemo vas sa Vesnom Kesić (67 godina) iz Beograda, koja boluje od multiplog mijeloma. U videu Vesna govori o svom odnosu prema bolesti, ali i o tome koje su to pozitivne stvari u njenom životu, koje pokazuju da život nije dijagnoza.

Multipli mijelom je maligni tumor plazma ćelija koji karakteriše preveliko stvaranje ćelija plazme u koštanoj srži i uništenje skeleta. Javlja se kod 1 do 5 od 10.000 osoba. Iako se kod najvećeg broja obolelih javlja posle 60. godine, sve su češći slučajevi mlađih ljudi sa ovim oboljenjem. Multipli mijelom se tretira hemoterapijom, a kod nekih obolelih je potrebna i transplantacija koštane srži. Prosečan životni vek od upostavaljanja dijagnoze je od jedne do deset godina. U Srbiji se trenutno od multiplog mijeloma leči oko 300 osoba svake godine, a trećina njih su novodijagnostikovani.

 

.