#MedSafetyWeek 2021

Objavljeno pre 1 godina

prati ovo pitanje

Prijavite neželjene reakcije nakon vakcinacije

Poziv zdravstvenim radnicima i građanima da prijavljuju sumnje na neželjene reakcije nakon vakcinacije

Doprinesimo zajedno boljoj zaštiti zdravlja svih nas

Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) i ove godine, u nedelji 1-7. novembra 2021, sprovodi kampanju pod nazivom #MedSafetyWeek u cilju podizanja svesti o značaju prijavljivanja neželjenih reakcija na lekove. Fokus ovogodišnje kampanje je na vakcinama, odnosno važnosti prijavljivanja neželjenih reakcija nakon vakcinacije.

ALIMS i druge agencije za lekove širom sveta ovogodišnjom kampanjom žele da pozovu i ohrabre građane i zdravstvene radnike, posebno one uključene u program imunizacije, da prijavljuju sumnje na neželjene reakcije na vakcine.

Vakcine su najbolji način zaštite od zaraznih bolesti i već su spasile milione života. Kao i kod svih lekova, neželjene reakcije se mogu javiti i nakon primene vakcina. Prijavljivanje sumnji na neželjene reakcije na vakcine pomaže u otkrivanju novih neželjenih reakcija i drugih bezbednosnih saznanja, kao i dobijanju dodatnih informacija o poznatim efektima vakcina.

Svaka prijava je važna, zbog čega se savetuje da se prijavljivanje ne odlaže i da se ne očekuje da će neko drugi da prijavi takve ili slične sumnje na neželjene reakcije. Zdravstveni radnici uključeni u program vakcinacije posebno se ohrabruju da razgovaraju o neželjenim reakcijama sa svojim pacijentima i da budno prate moguće pojave novih ili retkih neželjenih reakcija nakon vakcinacije.

ALIMS ističe:

Ova kampanja dolazi u ključnom trenutku kada su milioni ljudi vakcinisani protiv bolesti COVID-19, ali se odnosi na sve vakcine.

Prijavljivanje sumnji na neželjene reakcije nakon vakcinacije igra ključnu ulogu u praćenju bezbedne primene svih vakcina i njihovom efikasnom regulisanju u cilju zaštite javnog zdravlja.

Radeći zajedno i deljenjem informacija, možemo da doprinesemo boljoj zaštiti zdravlja svih nas.

ALIMS poziva:

Prijavite ALIMS-u bilo koju sumnju na neželjene reakcije nakon vakcinacije.

To možete najlakše učiniti ovde putem ALIMS-ove onlajn platforme za prijavu neželjenih reakcija.

Svaka prijava je važna. Kada prijavite neželjene reakcije pomažete da se sazna više o vakcinama, kako bi se koristile na najbolji način.

Dodatne informacije i materijale osmišljene za #MedSafetyWeek 2021, kao i poruke za pacijente i zdravstvene radnike, možete da pogledate na internet stranama ALIMS-a www.alims.gov.rs.

Praćenje bezbednosti vakcina ne prestaje po završetku ove nedelje. Uvek prijavite svaku sumnju na neželjene reakcije nakon vakcinacije. Tako doprinosite boljoj zaštiti zdravlja svih nas.